Posts

Posts uit juni, 2023 tonen

VvE’s niet langer geheim

VvE’s zijn niet langer het grote geheim van Amsterdam. Vooral nadat begin 2022 zichtbaar werd gemaakt dat bijna 60% van alle Amsterdamse woningen bij een VvE hoort. Het maakt de stad in Europa tot de absolute VvE kampioen. De gemeente Amsterdam was zich daarvan tot voor kort nauwelijks bewust, maar het lijkt erop dat de gemeente het roer wil omgooien. Vliegende start Vorig jaar gingen enkele betrokken burgers aan de slag met op Amsterdamse VvE’s gerichte kennisdeling en belangenbehartiging. De penvoerder van deze VvE Berichten (Dirk van der Woude) schreef notities, maakte een meldpunt blokverwarming en dook in de juridische achtergronden van VvE’s, algemeen en in relatie tot isolatie/verduurzaming. Zowel de Amsterdamse VvE’s als de gemeente omarmden het initiatief. In 2022 waren er drie goede bijeenkomsten waar VvE-bestuurders kennis uitwisselden. De ambtelijke top van de gemeente zette hun deuren open, net als de wethouder. Na een hartelijke ontmoeting in juni vorig jaar heeft Zit...

Amsterdamse VvE Berichten nr. 1

Afbeelding
  VvE Berichten Nr. 1  Hier te downloaden .

VvE’s en duurzame warmte

Afbeelding
  Begin juni jl. vond een waarlijk magnifieke leergang plaats, genaamd “de Warmteklas ” van superdeskundigen Anne Marie van Osch en Laetitia Ouillet. In anderhalve dag een inhoudelijk uitputtende tour de horizon over alles wat te maken heeft met collectieve warmte. O.a. op het snijvlak van warmte en VvE’s is veel te melden - niet alleen goeds, leerden we van Laetitia en advocaat Richard de Laat ( pdf ). De juridische spelregels in VvE’s maken aanleg na de splitsing van een warmtenet of een warmtekoude opslag WKO lastig. Voor de liefhebbers: omdat het een bestaande VvE wettelijk verboden is een Recht van Opstal te doen vestigen. Praktisch gevolg: de leidingen en installaties van zo’n warmtenet of WKO worden na aanleg automatisch eigendom van de VvE. Niet handig als je daar als VvE geen verstand van hebt en dat natuurlijk niet wilt. Een aantal mensen onderzoekt of een geitenpad mogelijk is, hopelijk straks met gemeentelijke steun.

Bijeenkomst GL-PvdA over volkshuisvesting

  Ook in Amsterdam werken de twee partijen samen, recent in een goed bezochte bijeenkomst over volkshuisvesting, met o.a. wethouder Pels, de voorzitter van Stadgenoot en vertegenwoordigers van huurdersorganisaties. Interessant was te horen dat de corporaties inmiddels worstelen met hun Spikkel-VvE’s en er eigenlijk spijt van hebben dit zo te hebben georganiseerd. Aanwezige huurders klaagden over de tegenstellingen tussen kopers en huurders. Daarop werd geopperd dat corporaties kunnen kiezen wat afstand te nemen en de huurders via huurderscoöperaties meer de eigen teugels in handen te laten nemen. Bijvoorbeeld Rochdale experimenteert ermee in   Zuidoost en het ministerie van BZK schreef een handleiding . Zowel huurders als Stadgenoot (én de politici) reageerden geïnteresseerd, ofwel: wordt vervolgd.