Nu te lezen: 'De lange hordenloop' hier te downloaden

Verduurzaming van naoorlogse flats stagneert

Dit boek laat zien waarom – en hoe het beter kan

Amsterdam, 25-11-2024.

De bewoners van twee grote Amsterdamse flatgebouwen zijn erin geslaagd om hun eigen renovatieproject te organiseren. “Dat lukt bijna nergens. Appartementseigenaren willen wel, maar weten niet waar te beginnen. Nu is er dit vlot geschreven boek, bijna in romanvorm, waarmee we andere VvE’s willen inspireren”, aldus Dirk van der Woude, voorzitter van VvENET.

Het boek biedt inspiratie, maar laat ook alle tegenslagen zien die op de bewoners afkomen. Zo loopt de financiering bijna vast door als star en complex ervaren procedures van het Warmtefonds. Ook de gemeente Amsterdam komen de VvE’s in vele rollen tegen. Waar de ene dienst helpt gas te geven met ondersteuning, lijkt de andere alleen maar op de rem te trappen. De voortrekkers van beide VvE’s hadden veel overtuigingskracht nodig om al die barrières te overwinnen. Het boek toont hoe hun project op tientallen manieren had kunnen vastlopen. Foute adviezen, vleermuizen, asbest, strenge welstandsregels, bijna gemiste deadlines door trage ambtelijke molens. Tot en met op het allerlaatste moment plotseling een ‘Bibob’-toets om de verdenking weg te nemen dat de VvE zich zou laten financieren door criminelen.

Nieuw-West en Noord

Maar toch is het de twee VvE’s  gelukt. Het gaat om de Anslijnflat in Nieuw-West en Buitendok in de IJpleinbuurt in Noord. Gebouwen waar de leraar, de verpleegkundige, de ict’er en de tramconducteur elkaars buren zijn. De verhoudingen zijn doorgaans gemoedelijk. Maar als zich de noodzaak van renovatie zich opdringt, lopen de spanning bij tijd en wijle hoog op. Soms staan groepen buren in dit boek lijnrecht tegenover elkaar en dat levert een boeiende stoomcursus de-escalatie op. Uiteindelijk zijn alle eigenaren overtuigd.

Het boek beschrijft levendig hoe die eigenaren, als goedwillende amateurs, ontdekken hoeveel achterstallig onderhoud hun gebouw heeft. Ze huren professionals in en moeten lastige keuzes maken. De maandbijdrage moet drastisch omhoog. Ook die horde nemen ze, maar dat is nog niet de laatste.

Komend jaar wordt de renovatie afgerond en woont iedereen energiezuiniger en met meer comfort. Toch zijn beide VvE’s met hun verduurzaming nu pas halverwege. Ze hebben  een goed geïsoleerd gebouw, maar net als 30.000 andere VvE’s in en rond Amsterdam zijn ze nog niet van het gas af. De lange hordenloop is dus nog niet voorbij.

Nu de rest van de stad nog…

De verduurzaming van VvE’s - gebouwen met een Vereniging van Eigenaren - komt nauwelijks van de grond. Dat is een groot maatschappelijk probleem: in  grote steden horen veel woningen bij VvE’s. In Amsterdam liefst 54%, in omliggende metropoolregio meer dan een kwart  Wie het vandaag verschenen boek “De lange hordenloop” leest, gaat die stagnerende VvE-verduurzaming beter begrijpen. Het geeft een levendig verslag van binnenuit over alle hindernissen die deze twee VvE’s moesten overwinnen voordat hun verduurzaming kon beginnen.

Teveel hindernissen tegen verduurzaming

Bij deze twee VvE’s liep het goed af. De niet zo heel erg gewaagde conclusie van de auteur is echter dat er voor de gemiddelde VvE nog te veel hindernissen zijn om te verduurzamen. Voor succes op grotere schaal hebben VvE’s minder tegenwerking en meer ruggensteun nodig: van overheden, banken en van elkaar. Deze oproep wordt aan het eind van elk hoofdstuk concreet gemaakt met een handvol tips, voor VvE-besturen en ‘de instanties’ die de hordenloop voor grote VvE’s makkelijker moeten maken.

Sommige passages in het boek, over de zoveelste hindernis of tegenvaller, zouden je als lezer moedeloos kunnen maken. Maar even later is er dan toch weer een positieve noot. Zo legt één van de voortrekkers van VvE Anslijn uit: “Het is leuk om zulke dingen samen voor elkaar te krijgen. En ik heb er veel van geleerd: wie krijgt er nou de kans om met aannemers in een bouwteam over een miljoenenproject te overleggen?”.

Het boek is uitgegeven door stichting VvENET Amsterdam/MRA, een belangengroep van VvE’s. Zij zag graag alle ervaringen gedeeld met andere VvE’s en een breed publiek, zoals gemeenten en banken. Auteur is de journalist Frank Steenkamp, eerder zelf bij één van de twee VvE’s betrokken en schrijver over de moeizame verduurzaming van zes Leidse VvE-gebouwen. Vandaag wordt het boek tijdens een Amsterdams evenement over ‘duurzame doorbraken’ aangeboden als ‘cadeau aan de stad en de regio’. VvENET denkt dat zowel andere VvE-besturen als de instanties er veel van kunnen leren.

 

Frank Steenkamp 2024. De lange hordenloop. Een lesje verduurzaming van twee Amsterdamse VvE’s.

Uitgave VvENET Amsterdam/MRA. ISBN 978-90-9039-303-2. 112 p.
Deze uitgave is mogelijk gemaakt door:

- Gemeente Amsterdam, programma Duurzame Toekomst

- Metropoolregio Amsterdam

- Actienetwerk GasTerug


Het boek is in kleine oplage gedrukt, maar is met deze link gratis downloadbaar 

Reacties

Populaire posts van deze blog

25-11, boek VvENET: "De lange hordenloop. Een lesje verduurzaming van twee Amsterdamse VvE's

Worden tarieven bestaande warmteaansluitingen straks onbetaalbaar?