Gemengde ‘spikkel’ VvE's, let op garanties van de woningcorporaties!
Recent ontvingen we een noodkreet van een spikkel VvE (een VvE met particuliere eigenaren en een groot eigenaar). In dit geval was de groot eigenaar een woningcorporatie. Zij verkopen appartementen en geven daarbij garanties aan de particuliere koper. Heeft u een voormalige (sociale) huurwoning gekocht? Lees dan vooral verder.
Vanaf 1960 is meer dan de helft van alle Amsterdamse woningen in een VvE terechtgekomen. Onder andere omdat de gemeente massaal vergunningen gaf om huurgebouwen te splitsen tot VvE’s. Particuliere gebouweigenaren kregen die vergunning alleen als ze konden aantonen dat bijvoorbeeld de fundamenten 50 jaar en de daken 25 jaar onderhoudsvrij zouden zijn. Voor woningcorporaties gebruikte de gemeente andere en veel soepelere regels. Die hoefden alleen maar te belóven dat zij de eerste 25 jaar garant zouden staan voor grote gebreken. Die afspraken staan in een convenant Splitsingen (eerdere versie). Bijvoorbeeld: 15 jaar na de VvE-start moet de corporatie de fundamenten inspecteren en zonodig op hun kosten herstellen.
Echter veel gemengde VvE’s hebben een druk bezette beheerder van die woningcorporatie. Advies aan VvE besturen is dan ook er goed op te letten dat deze inspecties wordt uitgevoerd. Liefst door een onafhankelijke instantie. Spikkel-VvE-besturen kunnen zich bij ons aanmelden voor advies. NB: al in 2016 besliste de rechter dat VvE-besturen zelfstandig een beroep kunnen doen op dat convenant – en dat corporaties zich er aan moeten houden.
Reacties
Een reactie posten
Dank voor je reactie, die is naar de redactie gestuurd.