Gemeente koopt VvE-energieadvies in, wachtlijsten lopen over

 De gemeente Amsterdam start de aanbesteding voor leveranciers van o.a. energieadviezen en haalbaarheidsonderzoeken voor VvE’s. Het aankondigingsdocument bevat veel interessante informatie voor de beoogde leveranciers:

·        87% van de 22.000 VvE’s telt minder dan 16 woningen;

·        in 2022 liet de gemeente 34 haalbaarheidsonderzoeken en 22 energieadviezen uitvoeren, die aantallen moet in 2023 verdubbelen en in 2024 nog een keer;

·        op de wachtlijst staan nu 44 VvE’s voor een haalbaarheidsonderzoek, 65 grote en zeven kleine VvE’s voor een energieadvies.

Ontegenzeglijk verdient wethouder Pels alle complimenten voor de nu veel intensievere ondersteuning van VvE’s. Tegelijk lijkt met (hopelijk) jaarlijks 88 energieadviezen aan 22.000 VvE’s het tempo nog niet in lijn met de gemeentelijke duurzaamheidsambities. Ook lijkt de informatievoorziening aan de potentiële leveranciers wat beter te kunnen. Het klopt dat maar 13% Amsterdamse van de VvE’s meer dan 15 woningen telt. Echter, wie zelf even kijkt naar het oorspronkelijke onderzoek van OIS die ziet dat van de toenmalige circa 230.000 Amsterdamse VvE woningen er liefst 68% deel uitmaken van een VvE met meer dan 15 woningen. Ofwel die 87% VvE’s omvatten minder dan een derde van alle VvE-woningen. Overigens is dat onderzoek van januari 2018 inmiddels zwaar verouderd. Het is immers gebaseerd op woningcijfers uit 2015/16. Sinds die tijd zijn er in Amsterdam (Zuid-) Oost, Noord en (Nieuw-) West veel nieuwe VvE’s ontstaan.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek: 'De lange hordenloop' hier te downloaden

25-11, boek VvENET: "De lange hordenloop. Een lesje verduurzaming van twee Amsterdamse VvE's

Worden tarieven bestaande warmteaansluitingen straks onbetaalbaar?