Mail Annette Terpstra over stagnatie Amsterdam aardgasvrij 2040

 (ivm Raadscommissie 8 februari 2024)

Aan Kevin Keuger (JA21, fractievz), Lian Heinhuis (PvdA, fractievz), Itay Garmy (VOLT)

5 februari 2024

Beste Kevin en Lian (en Itay op cc),

Ik heb kennisgenomen van de Commissie voordracht geagendeerd als agendapunt 7. op 8 februari a.s. 

Graag breng ik nog even onder de aandacht dat ik (samen met de VvE Bond Amsterdam) al meerdere malen de moeilijkheden voor energietransitie voor VvE's in Amsterdam onder de aandacht hebt gebracht. Het rapport Van Fossiel tot Fossiel wat ik in oktober heb mogen publiceren waarschuwt al dat de doelen om aardagsvrij te zijn in 2040 niet gehaald zullen worden. Inmiddels zeggen woningcorporaties hetzelfde. 

„We begonnen enthousiast, maar hebben te weinig oog gehad voor de vraag of onder de bewoners wel draagvlak is”, concludeert Anne-Jo Visser, directeur van de Amsterdamse Federatie Woningbouw Corporaties (AFWC), na vijf jaar ervaring. „Er moet een beter aanbod komen.” NRC, 21 januari 2024

De wethouder heeft in november de toezegging gedaan aan het lid Garmy tijdens de bespreking van het rapport Van Fossiel tot Fossiel in de commissie dat er een schriftelijke reactie zou komen op het rapport. Volgens mij is die reactie er nog niet geweest. 

Daarnaast heb ik via Stichting !Woon vernomen dat de gemeente op dit moment onderzoek doet om in een aantal projectgebieden aanbiedingen te doen aan VvE's tezamen met Vattenfall voor overstap op stadswarmte. Dit proces wordt begeleid door Beerenschot. Ik ben begin december bij een bijeenkomst geweest hierover. Hierbij was Vattenfall aanwezig , gemeente ambtenaren, maar ook een afgevaardigde van de AFWC. Hier werd nog hosanna gezongen over de stadswarmte (ook door AFWC) en mijn kritische vragen werden amper beantwoord. Het is niet bekend om welke projectgebieden het gaat, en hoe het aanbod er uit gaat zien. We maken ons zorgen.

Ik hoop dat de fractie begrijpt dat het voor VvE bestuurders onmogelijk is de bewoners mee te nemen in dit verhaal met zulke slechte persberichten. Ook hebben we het gevoel dat (net zoals de huurdersverenigingen) we niet het eerlijke verhaal of prijsberekeningen krijgen, als het gaat om stadswarmte. De aansluitkosten zijn torenhoog en de verbruikskosten zijn tenminste even hoog als aardgas of zelfs hoger. Zie deze berekening op weblog Vve-Amsterdam.

Ook is er geen enkele oud-bouw VvE geheel verduurzaamd incl warmtetransitie. De enige best-practice die we hebben is flat Klarenburg (Alliantie), maar daar blijkt van alles aan de hand te zijn met stadswarmte en hoge kosten dus dat schrikt af.
We hebben de wethouder tot 3 keer toe gevraagd om tenminste 1 VvE uit ons rapport actief te ondersteunen met het verduurzamingstraject incl overstap warmtenet (of andere vorm van warmte). Onze voorkeur gaat uit naar de VvE in Jisperveld in Noord, omdat de gemeente daar al actief is. Dat wijst de wethouder af. Is niet nodig, VvE's moeten het zelf kunnen doen met de beschikbare hulp. En die is helaas niet toereikend. 

Ondertussen kwam vandaag de waarschuwing dat huishoudens die niet (kunnen) verduurzamen nog vele jaren te maken krijgen met onbetaalbaar hoge energierekeningen.

We vrezen dat de energiearmoede zal stijgen onder ALLE Amsterdammers , niet alleen de huurders.

Met vriendelijke groeten,
 
Annette Terpstra
Voorzitter Bestuur VvE Easton IV
VvE's en verduurzamen

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek: 'De lange hordenloop' hier te downloaden

25-11, boek VvENET: "De lange hordenloop. Een lesje verduurzaming van twee Amsterdamse VvE's

Worden tarieven bestaande warmteaansluitingen straks onbetaalbaar?