VvE-gebouwen verduurzamen: drijfveren en obstakels richting 2050



Dirk van der Woude (en Chatgpt4)

Het ministerie van BZK is goed bezig met VvE's. Deze week kwam een door hen aan I&O Research opdragen onderzoek naar buiten, over de drijfveren en barrières voor VvE's en hun leden bij verduurzaming. Blijkt dat nog maar 10% van de VvE's daar serieus mee bezig is.

Amsterdam heeft stevig probleem

Voor de Amsterdammers onder de lezers: volgens het onderzoek zouden alle gebouwen van voor 2005 aanpassing behoeven. In Amsterdam dateert de overgrote meerderheid van de VvE gebouwen van voor 2005, leert ondezoek van OIS:


Samenvatting Chatgpt van I&O onderzoek:

Chatgpt4 was zo vriendelijk onderstaande bericht te schrijven:

De verduurzaming van Verenigingen van Eigenaren (VvE's) staat centraal in een recent onderzoek door I&O Research in opdracht van ministerie BZK. Het onderzoek verkent de motivatie van appartementseigenaren om hun gebouwen te verduurzamen en identificeert zowel stimulansen als barrières in dit proces.

Uit de studie, waaraan 1.849 appartementseigenaren deelnamen, blijkt dat hoewel bijna elke VvE voor een verduurzamingsopgave staat, slechts 10% concrete plannen heeft om binnen twee jaar actie te ondernemen. Een kwart overweegt plannen te maken of onderzoek te doen naar verduurzaming, terwijl 41% geen intentie heeft tot verduurzamen en 24% onbeslist of onverschillig is. Een opmerkelijke bevinding is dat 20% van de VvE's kampt met achterstallig onderhoud, wat kansen biedt voor integratie met verduurzamingsinitiatieven.

De drijfveren voor verduurzaming variëren onder appartementseigenaren. Enkele genoemde factoren zijn de aanwezigheid van een verduurzamingscommissie, economische voordelen, en actieve promotie en ondersteuning door het VvE-beheer. Ook persoonlijke betrokkenheid en het inzicht in mogelijke verduurzamingsmaatregelen spelen een belangrijke rol.

Wat betreft de financiering, hebben VvE's een voorkeur voor sparen boven lenen, met jongere leden die meer geneigd zijn te sparen en oudere leden die vaker openstaan voor leningen. De bereidheid om te investeren in verduurzaming varieert, waarbij sommige leden maandelijks tot 50 euro willen sparen, terwijl anderen bereid zijn tot 100 euro te sparen.

De focus bij verduurzamingsplannen ligt voornamelijk op zonnepanelen, gevolgd door dakisolatie en het plaatsen van dubbel of triple glas. Andere verduurzamingsmaatregelen zoals isolatie van spouwmuren, vloeren, en de installatie van (hybride) warmtepompen zijn minder populair. Investeringen in warmtenetten of andere minder gebruikelijke maatregelen worden zelden overwogen.

Dit onderzoek benadrukt het belang van gerichte ondersteuning en informatievoorziening voor VvE's in hun verduurzamingsproces, waarbij platforms zoals verbeterjehuis.nl cruciale hulpmiddelen bieden.

Hele onderzoek I&O staat hier

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek: 'De lange hordenloop' hier te downloaden

25-11, boek VvENET: "De lange hordenloop. Een lesje verduurzaming van twee Amsterdamse VvE's

Worden tarieven bestaande warmteaansluitingen straks onbetaalbaar?