Energietransitie Amsterdam komt krakend tot stilstand

door Dirk van der Woude

Amsterdamse woningcorporaties hebben besloten tijdelijk te stoppen met het aansluiten van woningen op stadsverwarming, mede door een significante tariefsverhoging van Vattenfall per 1 januari. Deze verhoging ondermijnt de belofte aan huurders dat overstappen van gas naar stadsverwarming financieel niet nadeliger zou zijn. Ymere-huurders ervoeren na renovatie hogere kosten voor stadsverwarming dan voor gas. De discussies tussen de woningcorporaties, de gemeente Amsterdam, en Vattenfall hebben niet geleid tot een herziening van de tarieven, waardoor corporaties nu overwegen terug te keren naar het plaatsen van cv-ketels. Dit besluit zet de ambitieuze doelstelling van Amsterdam om in 2040 gasvrij te zijn onder druk. Vattenfall toont zich verrast door het besluit, ondanks recente onderhandelingen met de stad.

Als altijd heeft Amsterdam Nul 20 een uitstekend artikel.

In de touwen...

Bij woningen vergt verwarming gemiddeld ca. 80% van het energieverbruik. De corporatie-huurwoningen  in eigen complexen én in gemengde VvE's zijn van cruciaal belang bij de verdere uitrol van warmtenetten in de stad. Indien de woningcorporaties bij hun besluit blijven ontvalt iedere mogelijkheid tot betaalbare verdere uitrol in de stad - en hangt de energietransitie in de stad uitgeteld in de touwen. Vooralsnog is er geen oplossingsrichting in zicht. Dat terwijl collectieve warmte op dit moment de enige mogelijkheid is voor grootschalige verduurzaming van de bestaande woningvoorraad in de stad. "All electric" is zeker voor de bestaande woningen geen alternatief, nu TenneT al ernstige netcongestie heeft aangekondigd en mogelijk al in mei of juni 'Code Rood' zal afkondigen. In dat geval zullen wegens gebrek aan elektriciteitsaansluitingen woningbouw en bedrijfsvestigingen of -uitbreidingen niet meer mogelijk zijn. 

Echter, een persbericht van de  woningcorporaties over hun stopzetten van stadswarmte begint glashelder: 

"Stadwarmte onbetaalbaar voor huurders door extreme tariefsverhogingen Vattenfall - woningcorporaties zijn genoodzaakt toch weer voor cv-ketel te kiezen." 

Dat valt niet anders dan te lezen dat men weer grootschalig HR++ gasketels plaatsen, waarmee dan de gemeente Amsterdam iedere ambitie om in 2050, laat staan 2040 aardgasvrij te zijn moet laten varen.

Herstart?

Hopelijk gaan alle betrokken professionele partijen bij zichzelf de bereidheid vinden om toe te geven dat men met de tot nu toe gevolgde 'top down' aanpak onherstelbaar is vastgelopen. Een zeer wenselijke nieuwe poging vraagt om veel meer (financiële) transparantie en nog meer om actieve betrokkenheid van de beoogde afnemers: huurders en kopers.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek: 'De lange hordenloop' hier te downloaden

25-11, boek VvENET: "De lange hordenloop. Een lesje verduurzaming van twee Amsterdamse VvE's

Worden tarieven bestaande warmteaansluitingen straks onbetaalbaar?