Gebouwen met blokverwarming in Amsterdam vaak nabij woningen met stadsverwarming
Analyse CBS cijfers
In vervolg op eerder onderzoek is opnieuw gekeken naar VvE-woningen in Amsterdam met blokverwarming respectievelijke stadsverwarming. In heel wat buurten in Amsterdam blijken die dicht bijelkaar te staan. Tenminste in theorie zou de stadsverwarming een snel alternatief kunnen zijn voor verouderde blokverwarming. Al was het maar om de beheerproblemen en/of kosten van de heraanleg van de rookgas afvoeren ('schoorstenen') te besparen - immers een vaak kostbare verplichting vanwege de Gasketelwet. Al bleek in 2022 (zie onder de simpel lijkende overstap zo simpel nog niet, zie onder. Ook het gemeentebestuur heeft inmiddels aangegeven dat (en welke) veranderingen nodig zijn om stadswarmte weer aantrekkelijk te maken.
Hoe dat ook zij, voor alle buurten in Amsterdam is doorgerekend hoeveel VvE-woningen er staan met beide soorten verwarming. Mogelijk interessant voor VvE's en voor beleidsmensen. Het document (pdf) staat hier.
Er horen wel twee waarschuwingen bij:
- CBS noemt niet de bron van de blokverwarmingen. Dat zal vrijwel altijd aardgas zijn, maar VVENET kent een aantal VvE's met blokverwarming op stadswarmte.
- Het kan voorkomen dat een buurt weinig tot geen woningen uit één van de twee categoriën lijkt te tellen - maar dat ze wel pál over de buurtgrens staan. Ook dan bestaan er potentiële voordelen. Vandaar dat VvENET de gemeente adviseerde van deze data een gedetailleerde kaart te maken, met ook de hoofdleidingen van de stadsverwarming.
Voorgeschiedenis
In 2022 is vanuit de toenmalige VvE Bond onderzoek gedaan naar (VvE-)woningen in Amsterdam met blokverwarming. Achtergrond was de dreiging dat deze aansluitingen buiten de energie-compensatieregeling zouden gaan vallen. Het bleek ons dat Amsterdam maar liefst 26.000 woningen met blokverwarming telde, waqarvan ca. de helft in VvE's. Veel meer dan bij velen op het netvlies stond. Er kwam ook een internet Meldpunt Blokverwarming en de door Annette Terpstra uitgewerkte resultaten werden aan de gemeenteraad overhandigd. Later verscheen van o.a. Annette's hand de mooie én terecht schurende nota: "Van Fossiel naar Fossiel" waarin aan de hand van voorbeelden wordt beschreven de warmtetransitie in Amsterdam spaak loopt. De aanleiding voor dit rapport waren signalen van VvE besturen. Zij vertelden gedegen onderzoek te hebben gedaan naar een alternatieve warmtebron, maar uiteindelijk toch te kiezen voor de aanschaf van nieuwe gasgestookte CV ketels.
Reacties
Een reactie posten
Dank voor je reactie, die is naar de redactie gestuurd.