Intensieve gesprekken over energiezuinige toekomst voor VvE's in Amsterdam (2023)



Korte introductie van "Verslag van de rondetafelgesprekken tussen VvE’s en Warm Amsterdam
partijen op 30 november en 12 december 2023" door Hielke Ploeg van Stichting !Woon

Lees het hele verslag.


Eind 2023 waren in Amsterdam Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) in gesprek met belangrijke stedelijke en zakelijke partijen, waaronder de gemeente, energieleverancier Vattenfall en de Amsterdamse Federatie van Woningbouwcorporaties (AFWC). Deze rondetafelgesprekken waren een belangrijke stap in het streven naar een duurzamere toekomst voor de wooncomplexen in de stad.

Onvoldoende kennis bij VvE-beheerders

De focus van de bijeenkomsten was om de uitdagingen en mogelijkheden rond de energietransitie binnen VvE’s grondig te verkennen. Deelnemers discussieerden over hoe de huidige situatie verbeterd kan worden, ook al omdat veel externe VvE-beheerders nog onvoldoende kennis hebben van duurzaamheidsinitiatieven. Dit leidt tot een situatie waarin VvE-bestuurders, die vaak op vrijwillige basis actief zijn, onevenredig zwaar belast worden.

VvE's beter betrekken

Tijdens de gesprekken kwam nadrukkelijk naar voren dat VvE-leden zich meer betrokken willen voelen bij de besluitvorming, vooral als het gaat om ingrijpende verduurzamingsmaatregelen. De VvE’s uitten ook hun zorgen over de financiële haalbaarheid van de overstap naar duurzame energiebronnen en de complexiteit van de energietransitie zelf. Veel leden maken zich zorgen over de stijgende kosten en de impact hiervan op hun servicekosten.

Duidelijker informatie, begrijpelijker regels

Daarnaast werd de behoefte aan heldere en toegankelijke informatie benadrukt. Dit moet niet alleen gaan over de beschikbare technologieën en de voordelen daarvan, maar ook over de ondersteuning bij het aanvragen van subsidies en het begrijpen van de regelgeving. De aanwezigen pleitten voor een meer geïntegreerde aanpak waarbij informatie en hulpbronnen gecentraliseerd worden, zodat VvE’s gemakkelijker toegang hebben tot de benodigde tools om weloverwogen beslissingen te nemen.

De uitkomsten van deze gesprekken zullen door de gemeente en de betrokken partijen gebruikt worden om het beleid en de ondersteuning beter af te stemmen op de specifieke behoeften van de VvE’s. Het doel is om een soepele overgang naar een energiezuinige toekomst te faciliteren, waarbij alle betrokkenen goed geïnformeerd en betrokken zijn. Met deze gezamenlijke inspanningen hopen de partijen Amsterdamse wijken effectiever van het gas af te krijgen en zo een duurzamere stedelijke omgeving te bevorderen.

Lees het hele verslag.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek: 'De lange hordenloop' hier te downloaden

25-11, boek VvENET: "De lange hordenloop. Een lesje verduurzaming van twee Amsterdamse VvE's

Worden tarieven bestaande warmteaansluitingen straks onbetaalbaar?