Kelderlekkage? Hoge kosten maar al te vaak voor de VvE


In Amsterdam zijn en worden de nodige panden onderkelderd. Op korte termijn de nodige ruimtewinst, bijvoorbeeld als woonruimte of een mooie grote en duur ingerichte keuken. Toch kan die uitbreiding op de langere termijn een 'schip van bijleg' worden. Immer, door de opwarming van o.a. het oceaan- en zeewater is er veel meer verdamping - en dat komt weer naar beneden, ook boven Amsterdam en de rest van de MRA. Al dat water kan voor veel overlast zorgen, bijvoorbeeld bij kelders die er zijn gebouwd zonder rekening te houden met de huidige laat staan de nog te verwachten extremen.

Advocaat Myrthe de Vries van Lexys Advocaten schrijft een interessante serie blogposts over het thema 'Natte Voeten'. Een citaat uit Nr. 2, over de vraag; [is de] 'VvE aansprakelijk voor lekkage in de kelder?':

"Niet alleen tunnels, maar ook kelders overstromen of worden door het water omhoog geduwd. De constructies van woningen zijn simpelweg niet ontworpen zijn om deze extreme omstandigheden aan te kunnen. Dit gebeurt in heel Nederland, maar wij krijgen opvallend veel berichten uit Amsterdam waar dit speelt."

In de zeer goed leesbare post legt Mr. De Vries heel helder uit dat, indien de lekkage voortkomt uit een gebrek aan gezamenlijke delen als vloeren of fundering het de VvE is die zal moeten betalen. Ook voor heraanleg van die dure keuken en eventueel ook voor langdurig verblijf elders van de door lekage getroffen buren.

Kortom stevige aanrader deze post voor iedere VvE met een bestaande kelder - en al helemaal indien er plannen zijn voor de aanleg daarvan...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek: 'De lange hordenloop' hier te downloaden

25-11, boek VvENET: "De lange hordenloop. Een lesje verduurzaming van twee Amsterdamse VvE's

Worden tarieven bestaande warmteaansluitingen straks onbetaalbaar?