Gerechtshof: VvE draait op voor kosten lekkend raam

Het Gerechtshof Den Haag heeft recent duidelijkheid gegeven over de verantwoordelijkheden van een Vereniging van Eigenaars (VvE) bij gebreken aan ramen in een appartementencomplex. De uitspraak maakt duidelijk dat condensvorming in dubbel glas géén ‘glasschade’ is en dus niet zomaar op het bordje van de individuele eigenaar mag worden gelegd.

In Barendrecht had een appartementseigenaar al jaren last van condens tussen de glasplaten van zijn raam. De VvE weigerde herstel te vergoeden en beriep zich op de splitsingsakte: glasschade zou voor rekening van de bewoner zijn, zeker als er geen verzekering meer op van toepassing is.

De rechter dacht daar anders over. Volgens het hof is er sprake van een gebrek door veroudering of een ondeugdelijke afdichting – en geen schade door een plotselinge gebeurtenis. En omdat het raam in de buitengevel zit, valt het onder de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Gevolg: de VvE moet de herstelkosten én de proceskosten betalen.

Belangrijk voor VvE’s: deze uitspraak benadrukt het belang van een zorgvuldige lezing van de splitsingsakte én een goed begrip van wat onder schade of gebrek valt. Niet alles wat ‘kapot’ is, is automatisch de verantwoordelijkheid van de bewoner.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek: 'De lange hordenloop' hier te downloaden

25-11, boek VvENET: "De lange hordenloop. Een lesje verduurzaming van twee Amsterdamse VvE's

Zeer geslaagde kennismaking en werkbezoek Wethouder Dirk de Jager