Optoppen: een handboek om van droom naar daad te komen


Er is een tekort aan woningen, maar er is ook weinig ruimte. Wat doe je dan? De lucht in! Optoppen komt niet voor niets steeds vaker voor. Daarbij worden bestaande gebouwen verhoogd met extra verdiepingen. Voor vve’s is het een ideale manier om voor extra inkomsten te zorgen, die weer gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld groot onderhoud en verduurzaming.

Als een gebouw geschikt is voor optoppen, dan kan het traject beginnen. Maar daar komt veel bij kijken, onder andere op technisch, organisatorisch, financieel en juridisch gebied. Daarom is er een Handboek geschreven dat VvE's begeleidt bij elke stap die ze moeten doorlopen. Wie moeten ze inschakelen? Waar moeten ze op letten? Wat mogen ze echt niet vergeten? In Amsterdam is naast tal van andere uitdagingen ook het risico dat er prohibitief hoge erfpachtkosten bij komen kijken.

Het handboek is opgesteld in opdracht van het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Provincie Zuid-Holland, provincie Gelderland, provincie Noord-Holland & provincie Utrecht, met als doel om optoppen te stimuleren en de projecten zo soepel en succesvol mogelijk te laten verlopen. De inhoud is samengesteld door een uiteenlopende groep van specialisten met optop-ervaring.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek: 'De lange hordenloop' hier te downloaden

25-11, boek VvENET: "De lange hordenloop. Een lesje verduurzaming van twee Amsterdamse VvE's

Zeer geslaagde kennismaking en werkbezoek Wethouder Dirk de Jager